Autor Wątek: Scarla?a Nueva, czyli Nowy Skarland!  (Przeczytany 1450 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Faders ad Vankavig

• Filar państwa
  • Denat
Re: Scarla?a Nueva, czyli Nowy Skarland!
« Odpowiedź #15 dnia: Niedziela, 3 Lut 2013, 13:47:11 »
Praca u podstaw!
(*)

Offline Pedro de Valdez

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Piątek, 8 Lut 2013, 19:11:47 »
Chcąc zbudować Nowy Skarland lub chociaz wprowadzić niektóre jego założenia potrzeba jednolitego rządu i kompromisu, obecnie u władzy jest Akcja Narodowa potem może będzie Partia Sprawiedliwa i ona wprowadzi stosowane reformy a potem zmiana i Akcja Narodowa wywala to co jej zdaniem jest zbędne.

Tutaj potrzeba przynajmniej narazie zrezygnować z wyborów i utworzyć "Rząd Jedności Narodowej", który obecnie aktywne siły polityczne (Akcja Narodowa i Partia Sprawiedliwa) powinny utworzyć w celu poprawienia sytuacji kraju, który niegdyś był bardzo aktywny a dziś jest tylko cieniem swej świetności.

Skarland - upadek aktywności, brak jakiegokolwiek utożsamiania się z tą mikronacją powoduje, że ludzie nic tu nie robią, nie czują się z tym krajem związani co szybko może zaowocować kolejnym upadkiem na Estelli.

Kraj to nie tylko forum i strona kraj to przedewszystkim MY jako jego obywatele i jako Skarlandczycy nieważne jakiej narodowości musimy wiedzieć dlaczego wybraliśmy Skarland i dlaczego postanowiliśmy zostać Skarlandczykami - to musi stanowić silną podstawę Nowego Skarlandu a nie oskarżanie Króla Seniora o autorytaryzm i jakieś socjalistyczne zapędy - oskarżenia nic tu nie pomogą i trzeba to czym prędzej zrozumieć.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowiedź #17 dnia: Piątek, 8 Lut 2013, 19:52:26 »
Cytat: "Pedro de Valdez"

Kraj to nie tylko forum i strona kraj to przedewszystkim MY jako jego obywatele i jako Skarlandczycy nieważne jakiej narodowości musimy wiedzieć dlaczego wybraliśmy Skarland i dlaczego postanowiliśmy zostać Skarlandczykami - to musi stanowić silną podstawę Nowego Skarlandu

Ładną nam Pan zafundował przemowę.
Faktem jest to, że jesteśmy krajem (naród mi jakoś nie pasuje), podzielonym i zgodzę się z panem, że trzeba to zmienić aby postawić Skarland na nogi.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #18 dnia: Piątek, 8 Lut 2013, 22:13:40 »
Tutaj potrzeba przynajmniej narazie zrezygnować z wyborów i utworzyć "Rząd Jedności Narodowej", który obecnie aktywne siły polityczne (Akcja Narodowa i Partia Sprawiedliwa) powinny utworzyć w celu poprawienia sytuacji kraju, który niegdyś był bardzo aktywny a dziś jest tylko cieniem swej świetności.

Można by, liderzy tych partii wchodzą w skład rządu, ale mamy wtedy tylko rząd dwuosobowy. A to poniekąd mija się z celem, bo propozycję jednego zawetuje drugi i tak w kółko. Do tej dwójki należało by dołączyć jeszcze kogoś, mogę równie dobrze to być ja choć jako głowie państwa nie wypada mi to, więc propozycja ta raczej odpada. Potrzeba by trzeciej osoby, nazwijmy ją "przedstawicielem społeczeństwa", osoby która byłaby bezpartyjna, neutralna. Najlepiej wybrana w wyborach powszechnych. Takim rządem można by już coś zacząć "majstrować", ale potem dalej trzeba się podzielić. Najlepiej kierować się tym w czym jesteśmy dobrzy. Oczywiście nie znaczy to, że 3 osoby będące w rządzie mają sami budować Nowy Skarland. Nie, nie chodzi o to, w końcu budujemy kraj nie dla trzech osób, trzeba mieć ambicje sięgające dużo dalej. Trzeba w pogrążonym w kryzysie mikroświecie opracować taką politykę, aby z mikronacji będącej zawsze w kryzysie zrobić jedną z najlepszych.

Skarland - upadek aktywności, brak jakiegokolwiek utożsamiania się z tą mikronacją powoduje, że ludzie nic tu nie robią, nie czują się z tym krajem związani

Trzeba to zmienić, opracować taki plan rozwoju, aby (zdaje się że już to pisałem) można było czuć się dumnie z bycia skarlandczykiem. Trzeba Skarland rozreklamować w mikroświecie jako mikronację dobrze się zapowiadającą. Praktycznie zacząć od nowa. Jednak z nami pozostanie dłuuugi staż mikronacyjny. Trzeba podać sobie ręce, na znak zgody, zakasać rękawy i do roboty! Zapomnieć o tym co było. Coś co nam nie wyszło powinno stać się fundamentem nowej, lepszej mikronacji. Mikronacji, która powstanie w gruzach starej.

co szybko może zaowocować kolejnym upadkiem na Estelli.

My już wiele razy upadaliśmy, więc tym raczej się nie przejmujemy. ;)

Troszkę się rozpisałem, mam nadzieje, że moje słowa napędzą budowę Nowego Skarlandu ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Pedro de Valdez

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Sobota, 9 Lut 2013, 19:53:37 »
Cytat: "Andreas I"

Można by, liderzy tych partii wchodzą w skład rządu, ale mamy wtedy tylko rząd dwuosobowy. A to poniekąd mija się z celem, bo propozycję jednego zawetuje drugi i tak w kółko. Do tej dwójki należało by dołączyć jeszcze kogoś, mogę równie dobrze to być ja choć jako głowie państwa nie wypada mi to, więc propozycja ta raczej odpada. Potrzeba by trzeciej osoby, nazwijmy ją "przedstawicielem społeczeństwa", osoby która byłaby bezpartyjna, neutralna. Najlepiej wybrana w wyborach powszechnych. Takim rządem można by już coś zacząć "majstrować", ale potem dalej trzeba się podzielić. Najlepiej kierować się tym w czym jesteśmy dobrzy. Oczywiście nie znaczy to, że 3 osoby będące w rządzie mają sami budować Nowy Skarland. Nie, nie chodzi o to, w końcu budujemy kraj nie dla trzech osób, trzeba mieć ambicje sięgające dużo dalej. Trzeba w pogrążonym w kryzysie mikroświecie opracować taką politykę, aby z mikronacji będącej zawsze w kryzysie zrobić jedną z najlepszych.

Skarland - upadek aktywności, brak jakiegokolwiek utożsamiania się z tą mikronacją powoduje, że ludzie nic tu nie robią, nie czują się z tym krajem związani

Trzeba to zmienić, opracować taki plan rozwoju, aby (zdaje się że już to pisałem) można było czuć się dumnie z bycia skarlandczykiem. Trzeba Skarland rozreklamować w mikroświecie jako mikronację dobrze się zapowiadającą. Praktycznie zacząć od nowa. Jednak z nami pozostanie dłuuugi staż mikronacyjny. Trzeba podać sobie ręce, na znak zgody, zakasać rękawy i do roboty! Zapomnieć o tym co było. Coś co nam nie wyszło powinno stać się fundamentem nowej, lepszej mikronacji. Mikronacji, która powstanie w gruzach starej.

co szybko może zaowocować kolejnym upadkiem na Estelli.

My już wiele razy upadaliśmy, więc tym raczej się nie przejmujemy. ;)

Troszkę się rozpisałem, mam nadzieje, że moje słowa napędzą budowę Nowego Skarlandu ;)

Liderzy tych partii w skład rządu nie wchodzą co innego jest ustanowione... Owszem są Deputowanymi ale i tak muszą się dogadać dla dobra wspólnego - jeżeli będzie trzeba będę tym trzecim w rządzie.

Chwilowo niema co reklamować.

14 obywateli a aktywnych 4 na co nadawać obywatelstwo Laurze Veracruz, która kompletnie się tym nie interesuje? OBYWATELSTWO powinno do czegoś zobowiązywać a nie dostać i odejść - totalna kompromitacja osób, które są aktywne do uzyskania obywatelstwa. Moje pytanie na co im to obywatelstwo?

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowiedź #20 dnia: Sobota, 9 Lut 2013, 20:34:37 »
4 osoby aktywne? Mam tutaj dylemat czy moją osobę można by zaliczyć do tych osób aktywnych. Choć śledzę forum Skarlandu na bieżąco to nie zabieram głosu w dyskusjach. Można to sprawdzić przy pomocy informacji o ostatnim logowaniu.
Osobiście chciałbym czymś nowym zająć się w Skarlandzie ale tak na prawdę to wszystko stało się takie rutynowe. Skarland mnie nie zaskakuje zresztą pewnie cały mikroświat również. Uważam, że sytuacja w państwie jest ani dobra ani zła. Przynajmniej Skarland uniknął upadku takiego jak Wielka Polondia. Powodem może być, iż ma "wiernych  jak i starych" obywateli, którzy zapewniają pewną stabilność. Odbieranie obywatelstwa to czysta decyzja administracyjna. Natomiast rozmawiamy tutaj jak stworzyć mikronacje na miarę oczekiwań każdego z nas. Każdy z nas pewnie ma swoją receptę na ten sukces. Obserwując mikroświat można stwierdzić, iż to skrajności przyciągają nowych obywateli i powodują rozwój nacji. Kończąc może szkoda, iż niektórzy obywatele stali się nieaktywni.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #21 dnia: Sobota, 9 Lut 2013, 21:17:14 »
Cytat: "Octavien I Catalan"
4 osoby aktywne? Mam tutaj dylemat czy moją osobę można by zaliczyć do tych osób aktywnych. Choć śledzę forum Skarlandu na bieżąco to nie zabieram głosu w dyskusjach. Można to sprawdzić przy pomocy informacji o ostatnim logowaniu.

Nie można.
Jeśli chodzi o to co powinno decydować o aktywności to przede wszystkim aktywność na forum. Choć pisanie postów nie świadczy bezpośrednio to jednak w Skarlandzie, gdzie aktywność sprowadza się tylko do forum ma to duże odzwierciedlenie aktywności obywatela.

Do aktywnych obywateli można zaliczyć mnie, Norberta I Catalan, Fadersa ad Vankaviga (chyba najaktywniejszy w ostatnim czasie) i ostatnio Pedro de Valdeza. Bywało gorzej, ba katastrofalnie gorzej bo było tylko nas tu dwóch. W szczytowym momencie, bodaj lipiec 2012, można było zliczyć pewnie z 10 aktywnych obywateli. Teraz, cóż teraz tylko 4.

Dlatego uważam, że mimo wszystko należało by zaryzykować. Swojej sytuacji i tak już nie pogorszymy. Potrzebujemy czegoś czym Skarland się wyróżnia, od tego zacząć i może coś osiągniemy.

Gdzieś tu padła kwestia Laury Veracruz. Nie nazwałbym nadania jest obywatelstwa kompromitacją. Dostała obywatelstwo, bo spełniła wymogi. Może zbyt łagodne, tym też trzeba by się zająć. Skąd w chwili nadawania jej obywatelstwa mam wiedzieć, czy będzie ona aktywna czy nie ? Prawdę mówiąc po jakimś czasie dostałem informację o tym, że chciała zostać Królową Skarlandu czy coś. Nie jestem pewniej czy dobrze kojarzę fakty ale to chyba o nią chodziło.

Edit: Ważne spostrzeżenie, uważam że kryzys w mikroświecie moglibyśmy wykorzystać do budowy Nowego Skarlandu. Wszystko wydaje się takie przejedzone, trzeba czegoś nowego w skali mikroświatowej, czegoś co by na nowo ściągnęło ludzi, ściągnęło ludzi do nas. Chociaż z góry możemy mieć to utrudnione, bo Skarland jednak sukcesów nie odniósł. Trzeba by jakiś spot promocyjny który by pokazał nasze dobre strony. Może to by zmieniło opinię o nas. ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowiedź #22 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 01:32:03 »
Partido Siemplemente właśnie w akcji "Nowy Skarland" chodzi o zjednoczenie wszystkich, lewicowców, prawicowców, środkowców, Molstolan, Walencja, Akrytów.... i wszystkich innych... :)

Trzeba w końcu przestać gadać i podkasać rękawy... nie wiadomo tylko za co się najpierw wziąć... :)

Co do obywatelstwa... W Skarlandzie jest naprawdę łatwo... np w La Palmie trzeba się mocno, ale to mocno starać i działać :)

Można by też co pozornie utrudniałoby dostęp wprowadzić wizę do Skarlandu i tylko ludzi z wizą tu wpuszczać... taka tajemnica będzie przyciągać, a każdy chyba chciałby mieć v-wizę :)
(*)

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #23 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 15:49:43 »
Dobry pomysł z tą wizą. Od razu najlepiej było by ograniczyć dostęp do forum dla Skarlandczyków i osób mających wizę. Ha ! Wtedy jest dopiero tajemniczo :)

W sumie w takim zamkniętym forum można by coś zdziałać konkretnego. Bo przecież nikt się na nas nie będzie patrzył, będziemy "jak w klasztorze" pracować nad Nowym Skarlandem. Sami dla siebie, bez presji otoczenia, a wszyscy będą wiedzieć, że Skarland planuje gruby projekt i od razu zrobi się burza wokół nas. Trzeba to przemyśleć. I to na poważnie ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowiedź #24 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 16:16:55 »
Tylko, że system wizowy w mikroświecie nie za bardzo się sprawdza i jest dość często krytykowany.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #25 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 16:24:57 »
Cytat: "Norbert I Catalan"
Tylko, że system wizowy w mikroświecie nie za bardzo się sprawdza i jest dość często krytykowany.

Może jest tak opracowany, że krytyka mu się należy ? ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowiedź #26 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 16:32:21 »
Ogólnie system ograniczania dostępu a system wizowy do takich należy zaliczyć jest powszechnie krytykowany.

(-) Norbert I de Catalán

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowiedź #27 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 16:41:04 »
Myślę, że jeśli się ogłosimy np we Francji, że można w ambasadzie dostać wizę Skarlandu... nie jeden kolekcjoner się skusi... bo tak, to by mu się nie chciało wchodzić do nas... zrobi sobie wizę dla ciekawości, a jak już bd miał wizę no to będzie mógł na odwiedzić :)
Możemy robić po prostu, że będziemy rejestrować ludzi na naszym forum... po złożeniu wniosku o wizę np. w ambasadzie we Francji... Kodem wizy bd po prostu hasło i bd podawane każdemu przez PW.... wtedy dziki wizie bd mógł się zalogować... Będzie też można wyrobić sobie wizę na naszym forum w ten sam sposób... czyli goście mogą pisać w danym dziale i składać wniosek o wizę... wtedy obsługa forum go rejestruje i zdobywa wizę...
(*)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowiedź #28 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 17:02:29 »
Do Ambasad trzeba mieć ambasadorów bo inaczej obsługę w przypadku Skarlandu 11 ambasad spada na MSZ a trzeba policzyć państwa z którymi nie nawiązaliśmy stosunków dyplomatycznych i obywateli tych państw będzie obsługiwać obsługa forum kolejne niepotrzebne obowiązki. Wiza raczej będzie zniechęcać niż zachęcać według mnie niepotrzebne nam takie rozwiązanie.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowiedź #29 dnia: Niedziela, 10 Lut 2013, 19:58:02 »
Wprowadzenie wiz może wywołać w innych państwach poczucie izolacyjnego charakteru naszego forum,a w konsekwencji państwa i obywateli. Może warto wprowadzić chociażby jakiś dodatkowe wymogi odnośnie uzyskania obywatelstwa. Pewnie z reala każdy pamięta jak np. obserwatorzy przypatrywali się naturalizowanym piłkarzom czy znają hymn państwowy.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.