Autor Wątek: Stanowisko KN ws. Rep. Palmowej i Król. Agurii  (Przeczytany 616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Einar

• Gość
  • *
Stanowisko KN ws. Rep. Palmowej i Król. Agurii
« dnia: Sobota, 15 Gru 2012, 21:41:22 »
Królestwo Nordii informuje, że przychyla się do prośby Król. Agurii o włączenie do Wspólnoty Vaarlandzkiej, jednocześnie pozostaje neutralne wobec podobnej prośby Rep. Palmowej (o powodach takiej decyzji władze zostały poinformowane) jednocześnie pozostając przychylne tym staraniom.

Offline María

• Filar państwa
Re: Stanowisko KN ws. Rep. Palmowej i Król. Agurii
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 15 Gru 2012, 22:03:58 »
Cytat: "Einar"
Królestwo Nordii [..] jednocześnie pozostaje neutralne wobec podobnej prośby Rep. Palmowej [..] jednocześnie pozostając przychylne tym staraniom.

Czy tylko ja tu widzę sprzeczność?

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Niedziela, 16 Gru 2012, 20:31:57 »
Nordia nie zamierza popierać, ani też zwalczać starań Republiki (oficjalne stanowisko), jednocześnie tym staraniom jest przychylna (pogląd na tą kwestię). Sprzeczność jest tylko pozorna.

Offline María

• Filar państwa
« Odpowiedź #3 dnia: Niedziela, 16 Gru 2012, 21:47:51 »
To w końcu jest neutralna czy przychylna? Bo jeśli jest przychylna, to nie jest neutralna i nie zamierza zwalczać starań. A jeśli neutralna, to też nie zamierza ich zwalczać, ale też nie jest przychylna.

Offline Henryk Horoch

• Gość
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czwartek, 20 Gru 2012, 13:15:01 »
Pani Mario
Proszę mi wybaczyć, mieliśmy przyjemność poznać się przy okazji Kongresu w Rzeczpospolitej, gdzie już przedstawiła pani swój temperament. Widzę jednak, iż od tego czasy niewiele się zmieniło. Nawet gdy nie ma żadnej dziurki, pani przez swoje szkiełko potrafi ją znaleźć. Niemniej to co robi pani we własnym kraju może być tolerowane, ale ingerencja w decyzje i postanowienia władz innych państw ma już inny oddźwięk.
Dlatego pani wypowiedzi są dla mnie trudne do zaakceptowania. Widzę, iż król Nordii jest władca bardzo tolerancyjnym, ale gdzieś są granice dobrego tonu w kontaktach pomiędzy najwyższymi przedstawicielami państw. Nawet jeśli obecnie pani już nim nie jest, dbać o dobro i prestiż swego kraju pozostała chyba nadal pani powinnością.
(-) Henryk książę Horoch
Ambasador Królestwa Agurii

Offline María

• Filar państwa
« Odpowiedź #5 dnia: Czwartek, 20 Gru 2012, 22:06:07 »
Widać, że kultura jest obca Aguryjczykom, skoro nie tylko ośmielają się pouczać gospodarzy, będąc w gości, ale nie potrafią nawet oddzielić spraw publicznych od prywatnych. Słusznie zatem sprzeciwiałam się przyjęciu Agurii na mapę, bo przez takie sąsiedztwo tylko by spadły ceny ziemi, co byłoby niekorzystne dla naszej gospodarki.

Offline Henryk Horoch

• Gość
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Piątek, 21 Gru 2012, 12:58:53 »
Pani Mario
Ponownie proszę panią o wybaczenie, choć nie wiem, czy tym razem powinienem to robić, bo jedynie z właściwym sobie wdziękiem i kulturą czyni pani to co zwykle. Pomijając ogólnie przyjętą kurtuazję i minimum szacunku dla rozmówcy. Świadomie, czy nie omija pani nawet zwroty grzecznościowe, poucza i napomina wszystkich, Króla i premiera własnego kraju, dyplomatów i przedstawicieli państw obcych, a nawet ich władców. Nie wiem co panię kieruje, brak pokory, który jest głównym grzechem ludzi zbyt szybko i łatwo do władzy dochodzących, czy jakaś indywidualna cecha pani charakteru. Nie mnie to rozważać.

Pomijając jednak te drobne niuanse dotyczące pani stosunku do indywidualnych osób i ludzi z  którymi prowadzi pani rozmowy, to poniżanie innego kraju, a tym bardziej jego obywateli jako społeczności dyskwalifikuje panią nie tylko jako osobę publiczną ale i jako polityka w kontaktach międzynarodowych. Nie wiem jakie stanowisko zajmie Królestwo Nordii i inne państwa Vaarlandu, względem pani postawy, ale i to nie leży w mojej ocenie.

Przykro mi jedynie , iż władze Królestwa Skarlandu oraz Jego Królewska Mość muszą się borykać z pani szkodliwym działaniem, mającym jednie podłoże w pani subiektywnych i stronniczych ocenach. Mimo iż rozumiem że nie jest to stanowisko władz Królestwa Skarlandu, a jedynie osoby która czuje się suwerenem, jestem zobowiązany poinformować kraju który reprezentuję o wrogości która pani reprezentuje względem Agurii i jej obywateli.
(-) Henryk książę Horoch

Offline María

• Filar państwa
« Odpowiedź #7 dnia: Piątek, 21 Gru 2012, 15:49:48 »
Cytat: "Henryk Horoch"
Mimo iż rozumiem że nie jest to stanowisko władz Królestwa Skarlandu, a jedynie osoby która czuje się suwerenem, jestem zobowiązany poinformować kraju który reprezentuję o wrogości która pani reprezentuje względem Agurii i jej obywateli.

Pomijając to całe zbędne nudzenie, jakim są próby psychoanalizy, tragizowania i inne, typowe dla niedawno przyjętych w poczet uczni LO, zachowania, to sugeruję, by tuzy agurskiej (aguryjskiej?), z braku lepszego słowa nazwijmy to dyplomacją, nauczyły się rozróżniać sprawy publiczne od prywatnych. Jako premier Skarlandu byłam przeciwna umieszczeniu Agurii na mapie i było to motywowane interesem publicznym. Jako prywatnej obywatelce Skarlandu jest mi obojętna Aguria jak i Aguryjczycy. Powiem dosadniej, wrogość wiązałaby się z jakimkolwiek uczuciem, a ja nie odczuwam żadnych emocji w związku z Agurią. Równie dobrze może istnieć, lub może jej nie być.

Proszę sobie darować próby czynienia mi drobnych złośliwości, bo to nie ten poziom, nie ta płaszczyzna i nie ta okazja. Jeżeli strona agurska chce zaoferować jakąkolwiek merytoryczną rozmowę - proszę bardzo. Ale obecne zachowanie jej przedstawiciela wzbudza po prostu niesmak. Szczególnie, że usiłuje zarzucić mojej osobie złą wiarę i złośliwość, a ja nie mam ochoty się przed tymi zarzutami bronić, bo po pierwsze nic by to nie wniosło, a po drugie jest mi obojętne, co o mnie Aguryjczycy sądzą.

A jeżeli się panu towarzystwo nie podoba, to sugeruję je opuścić. Normalny człowiek, gdy wejdzie do lokalu i nie odpowiada mu towarzystwo bawiących się tam osób, to zmienia miejscówkę, zamiast pouczać wszystkich ogarnięty obsesją pieniacza.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowiedź #8 dnia: Piątek, 21 Gru 2012, 21:09:37 »
Pani Mario oczywiście może Pani wypowiadać się o swoich poglądach ale proszę zwrócić uwagę, że zwraca się Pani do Ambasadora Królestwa Agurii i należy się zwracać z szacunkiem do wszystkich zagranicznych przedstawicieli z należytym szacunkiem.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Miguel apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowiedź #9 dnia: Piątek, 21 Gru 2012, 21:12:37 »
Przez czas jakiś przyglądałem się tej niezwykle interesującej wymianie poglądów stojąc spokojnie z boku. Patrząc jednak do czego dochodzi, nie mogę dalej być obojętny na to co tutaj się dzieje. Przez szacunek do płci pięknej, zacznę od Pani Marii:

Szlachetna Pani,
Podobnie jak Pan Henryk, miałem tę niewysłowioną przyjemność poznać Pani temperament w maju tego roku, na Konresie Vaarlandzkim w Warszawie. Dała się Pani tam poznać jako osoba niezwykle pewna siebie, czasem przez to również arogancka i egocentryczna. Była Pani jedyną osobą, która z większością zebranych zdołała się pokłócić. Mniejsza jednak o to. Jest Pani niezwykle uszczypliwą osobą, zdolną do wytykania najmniejszego i najmniej znaczącego błędu, tylko po to by wykpić współrozmówcę, nie w sposób merytoryczny, lecz co tu dużo mówić, właściwy nawet nie pierwszoroczniakowi z Liceum, lecz zwykłemu pół=przygłupiemu gimnazjaliście. Nie czas to i nie miejsce, by robić psychoanalizę, mającą na celu znalezienie powodów, dla których wszyscy Pani nie odpowiadają. Obawiam się że Pani totalitarne czasem zapędy, do podporządkowywania wszystkiego swojej opinii nadal będą się ujawniać i tym samym uniemożliwiać logiczną z Panią dyskusję. Co się jednak tyczy etykiety i zasad kultury, na które się Pani powołuje wielokrotnie w swoich kłótniach, to jednak gościa nie wypada pouczać i wytykać mu błędów, a na pewno nie w sposób jaki Pani przyjmuje za właściwy. Jestem w sanie zrozumieć satyrę i polityczne żarty, lecz wydaje mi się, że nie przystoi to politykowi Pani pokroju.

Jeśli zaś chodzi o Jego Książęcą Mość Henryka. Nie będę się tu zwracał do Jego osoby, lecz raczej powiem kilka słów o Nim. Otóż Jego Wysokość jest osobą często dość porywczą w zachowaniu i stanowczą w postanowieniach. Trzeba to jednak wybaczyć staremu żołnierzowi, którego temperament można do lwiego porównać. Większość czasu działa w uśpieniu, lecz gdy się przebudzi, działa na najwyższych rejestrach. Jest to jednak człowiek mądry i doświadczony trudami wielu wspaniałych bitew oraz fortelów, które w swoim życiu przeżył. O ile więc można Jego Wysokości zarzucić nadmierną gorliwość w pewnych sprawach, o tyle nie da się zarzucić Mu nieszczerych czy złych intencji Jego działań. Jak zwykle jestem w pełni przekonany, że i tym razem Jego Książęca Mość miał na uwadze dobro zarówno Skarlandu, Nordii jak i Szanownej Panii Marii.

Podsumowując. Nie spodziewam się przeprosin z żadnej strony, ale uważam, że najwyższy czas dyskusję zakończyć, zwłaszcza, że żadna ze stron nie jest w stanie drugiej do swoich racji przekonać.

Obojgu z Państwa, a także Królestwu Nordii i Królestwu Agurii, najszczersze życzenia,
(-) Miguel Sforza apo Zep
Miguel apo Zep
Książę Surmenii

Offline Henryk Horoch

• Gość
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sobota, 22 Gru 2012, 11:33:17 »
Może to nie eleganckie z mojej strony, ale nie poczuwam się do obowiązku przepraszać kogoś kto wyznaje kult własnej osoby, nawet jeśli jest to kobieta. Muszę jednak przeprosić Jego Królewską Mość Einara Bj?rna i władze Królestwa Nordii za to iż, na terenie ambasady tego kraju podjąłem dialog i dyskusję z osobę której jedynym celem jest prowokacja i chęć zaistnienia. Czynię to z całą pokorą i szacunkiem. Przykro mi z powodu powstałej sytuacji, mam jednak nadzieję, iż nie wpłynie to na kontakty pomiędzy naszymi krajami.

Wierzę również, że cała sprawa nie będzie miała wpływu na dalsze kontakty i dotychczasowe dobre stosunki Królestwa Agurii z Królestwem Skarlandu i innymi krajami Vaarlandu, nawet jeśli osoba pokroju Pani Marii w tej kwestii ma odrębne zdanie.
(-) Henryk książę Horoch