Autor Wątek: Kwestia Francji  (Przeczytany 318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
Kwestia Francji
« dnia: Poniedziałek, 11 Lut 2013, 23:27:10 »
W ostatnim mikronacyjnym czasie widoczny jest zwrot wielu państw w kwestii polityki zagranicznej z globalnej na lokalną. Wiąże się to z kryzysem i próbą ratowania sytuacji wykonując strategię umocnienia swojej pozycji w wymiarze lokalnym czy kontynentu.
Francja za czasów republiki czy królestwa zawsze była nam bliska. Był to nasz strategiczny sojusznik. Każdy z nas pewnie ma swoje poglądy i racje na kwestie monarchii we Francji. Jednak ja bym proponował zaakceptować swoją przeszłość, a tym samym rozpocząć nowy rozdział we wzajemnych stosunkach. Pomocą w tej sprawie może być zmiana na fotelu prezydenta RF. Jednocześnie jestem przeciwny negatywnym emocją wyrażanym względem władz obu krajów, kwestionujące przeszły lub ówczesny ustrój. Nie godzę się też z słowami kierowanymi w stosunku do osób związanych ze sprawą, które naruszają dobre imię tych ludzi.
Chętnie podejmę się sprawy pojednania. Proponuje sporządzić dokument, który można by przedstawić drugiej stronie, wzorowany na słowach: "wybaczamy i prosimy o wybaczenie". Sprawy są jednak nieporównywalne. W zamyśle chodzi mi o rozpoczęcie dialogu i przerwanie negatywnych relacji na linii Valencia Paryż.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
Re: Kwestia Francji
« Odpowiedź #1 dnia: Wtorek, 12 Lut 2013, 10:04:29 »
Pierwsze pytanie, dlaczego mamy sporządzać dokument oparty na słowach "wybaczamy i prosimy o wybaczenie" ? Moim zdaniem takie coś ukaże tylko naszą słabość w oczach Francji i innych mikronacji. Szczerze mówiąc, sam nie pamiętam czasów w których Francja była jakimś naszym bliższym sojusznikiem. Zawsze była, ale jakieś specjalnej miłości nie pamiętam. Nie wiem, może za krótko tu jestem. Można by (wręcz należałoby) starać się o poprawę relacji, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy przy mikronacji dość przeciętnej, z tendencją spadkową, Skarland, czy już bardziej Nowy Skarland da rade się jakoś specjalnie rozwinąć. Ale, starajmy się zbierać oddanych sojuszników.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowiedź #2 dnia: Wtorek, 12 Lut 2013, 12:28:06 »
http://http://demotywatory.pl/1728942/Przebaczenie-nie-jest-oznaka-slabosci

Słabość naszą lub Francji? A kto tutaj jest niby mocny?
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #3 dnia: Wtorek, 12 Lut 2013, 18:22:41 »
Słabość naszą lub Francji?

Naszą, i w sumie Francji też, ale o tym nie pomyślałem. Myślę, że są mocniejsze mikronacje, które nadałyby się na naszych sojuszników (kiedyś Aguria mi się taka wydawała), a może fakt, że lepiej zacząć od słabszych mikronacji.
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowiedź #4 dnia: Wtorek, 12 Lut 2013, 19:11:13 »
Może rzeczywiście akt pokroju listu biskupów polskich jest tutaj nieodpowiedni. Nie wykluczam jednak dążenia do powstania chociażby aneksu do traktatu uznającego, który jest taką podstawową formą relacji międzynarodowych. Główny celem tego jest akceptacja swojej przeszłości i działanie dalsze dla przyszłości. Myślę, że złe relacje z najbliższym sąsiadem nam nie służą i dodatkowo osłabiają już słabą pozycję. Uważam, że jest to wyzwanie dla przyszłego rządu, który mam nadzieje wniesie pewną świeżość w naszym kraju.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowiedź #5 dnia: Wtorek, 12 Lut 2013, 20:09:50 »
W sumie rób jak uważasz krewniaku. Ważne byle było dobrze. Może faktycznie poprawa relacji z Francją coś da. Oby coś dała.
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii