Bardzo dobry pomysł. Swoją drogą jeżeli mogę zaproponować. Funkcjonować będzie Kancelaria Królewska w Pałacu Królewskim. Może dobrym krokiem byłoby stworzenie aktu prawnego np. "Ustawa o Kancelarii Królewskiej" czy "Dekret Króla o Kancelarii Królewskiej" czy o Pałacu Królewskim.
O co mi chodzi:
Jest Was spora liczba, dzięki czemu można efektywnie podzielić obowiązki. Jedna osoba zajmuje się promocją rodu Catalan - odpowiada za Micropedię, media oraz stronę internetową, druga osoba odpowiada za sprawy administracyjne rodu - czyli prowadzi Kancelarię Królewską - powiadamia inne państwa o uroczystościach, przyjmuje pisma, zaproszenia - prowadzi szereg takich działań... i dalej i dalej ... dzięki temu zaktywizujemy do działania Rodzinę Królewską, która będzie miała taki mini rząd ... obywatele będą stanowić władze bez przedstawicieli Rodziny Królewskiej.
Kancelaria Królewska to także taki mały gabinet Króla - składający się z przewodniczącego i np. trzech członków, którzy pracując nie tylko dla Rodziny Królewskiej będą się zajmowali np. gospodarką, sprawami wewnętrznymi i polityką zagraniczną. KK współpracowałaby z Rządem Narodowym. Myślę, że to jest warte uwagi i do opracowania jako projekt. Tutaj debatujemy - myślimy tworzymy, projektujemy. Ustalimy coś i wrzucamy pod głosowanie.
Jestem przekonany, że zbudujemy ciekawe i interesujące państwo z ośrodkiem władzy Króla przez Kancelarię Królewską i Rząd Narodowy z Kortezami oraz Prezydentami/Gubernatorami/Namiestnikami administracji samorządowej. Taki podział przyniesie nam prestiż i nowych obywateli. Będzie można udzielać się na różnych płaszczyznach.

Wszakże, żadna mikronacja nie ma tak sprawnie działającej władzy.

Stworzylibyśmy po prostu państwa w państwach.