Ostrzeżenie
Postanowiłem to napisać, bo dzisiaj rano sam najadłem się przez to strachu. Przed pracą włączyłem sobie komputer, sprawdzić kilka forów i pojawił się komunikat jednocześnie blokując cały komputer, a właściwie konto użytkownika

Na szczęście udało mi się to rozgryźć, to jest wirus napisany przez hakerów który podszywają się pod policję, z tego co wyczytałem jest "aktywny" od maja 2012 r. Tak więc radzę wszystkim uważać, gdzie wchodzimy i co pobieramy. A wirus rozprzestrzenia się w całej Europie i wymusza kupno kodu ukash który ma odblokować komputer (1 x 100 euro, lub 2 x 50 euro) ale z tego co się dowiedziałem, prawie nigdy komputer nie zostaje odblokowany, a mało tego. Jak odblokujemy komputer kodem to na następny dzień znów mamy ten sam problem.
Taka moja rada: ja na komputerze stacjonarnym korzystam z dwóch kont, jedno używane regularnie, drugie "awaryjne", które dziś mnie zbawiło. Drugie konto jest czyste i z niego usunąłem plik z wirusem. Znajduje się w C:/Document and settings/Nazwa konta/Dane aplikacji i pliczek od wirusa to plik który nazywa się np : "121234134" lub "madhadadsfrr". Takie losowe cyferki/literki. Tak więc jeśli pojawi nam się coś takiego nie panikujmy nie kupujmy kodu ukash za 100 ojro, tylko poczytajmy w sieci o usuwaniu wirusa. Dodam, że wirus jest "cwany", używam antywirusa AVG, regularnie aktualizowanego, ale on nawet nie zakomunikował, że syf wdarł mi się do komputera, mimo że zawsze wykrywał wszystko zło

Pozdrawiam i mam nadzieje, że moje ostrzeżenie da Wam świadomość ilu oszustów roi się w internecie