Autor Wątek: Reino de Scarla?a: 27.03.2008 - 27.03.2013  (Przeczytany 350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
Reino de Scarla?a: 27.03.2008 - 27.03.2013
« dnia: Wtorek, 26 Mar 2013, 21:35:40 »
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
Re: Reino de Scarla?a: 27.03.2008 - 27.03.2013
« Odpowiedź #1 dnia: Czwartek, 28 Mar 2013, 10:09:14 »
Drodzy skarlandczycy.

Wczoraj przeżyliśmy chyba najważniejszą rocznicę w trakcie naszej pięcioletniej historii. Właśnie pięcioletniej, bo jak wszyscy wiemy wczoraj była 5 rocznica powstania Skarlandu. Mamy już pięć lat, a niektórzy powiedzą, że to wszystko dopiero się zaczęło.

Przez te pięć lat bywało różnie. Ja osobiście jednak pamiętam tylko ostatnie trzy lata. Na początku wydawało mi się, że Skarland to dobra mikronacja. Później jakoś to wszystko zaczęło się sypać. Obywatele uciekali, aż zostało nas w pewnym momencie czterech, potem trzech, aż w końcu zostałem sam z Królem Seniorem wyglądając lepszego jutra. Wydawało się, że to "lepsze jutro" nadzeszło, bo jak pamiętamy w lipcu ubiegłego roku w pewnym momencie było aż 14 obywateli.

Jaki był Skarland przez ten czas ? Według mnie to była mikronacja w której zawsze coś się działo, ale nic wielkiego z tego nie wyszło. Nic wielkiego - to znaczy, że praktycznie Skarland funkcjonował w Kortezach Generalnych i w uchwalonych ustawach. Dla przykładu - kilka razy ruszała liga piłkarska, ale skończyło się na słomianym zapale i nic z tego nie wyszło. Choć w ostatnim czasie reprezentacja Skarlandu wystąpiła w v-mundialu, a także w lidze piłkarskiej dla mikronacji.

Warto się chwilkę zatrzymać i zastanowić dlaczego nigdy nic nam się nie udało zrobić. Może to efekt kiepskiej atmosfery w Naszej mikronacji ? Może to efekt braku chęci obywateli ? Może to dzięki licznym konfliktom, które często Nas gnębiły ? A może po prostu nikomu się nie chce czegoś osiągnąć ? Nie, to ostatnie raczej odpada. W Skarlandzie od zawsze byli ambitni ludzie, każdy coś chciał osiągnąć w mikroświecie, lecz dzięki wymienionym przeze mnie przykładom nic nam nigdy nie wychodziło.

Myślę, że po tych pięciu latach zaczniemy wszystko od nowa. Jeden rozdział się skończył. Rozdział, który był rozdziałem biedy i niepowodzeń. Teraz trzeba wejść w nową erę, w nową erę następnych pięciu lat. Wczoraj też weszliśmy w kolejną erę. Bowiem jesteśmy mikronacją z pięcioletnim już stażem. Wiele nowo powstających mikronacji chciałoby tyle przetrwać. Jednak nasuwa się pytanie - jak nam się to udało ? Udało się i każdy skarlandczyk powinien być z tego dumny. Dumny, że jest mieszkańcem oraz, że sam tworzy doświadczoną mikronację.

Dzisiaj, gdy zaczyna się dla Nas drugie pięciolecie potraktujmy to co było jako rozdział zamknięty. Od dziś zajmijmy się tworzeniem Nowego Skarlandu o którym tak długo dyskutujemy. Uważam, że okres po świętowaniu pięciolecia będzie najlepszym początkiem do rozpoczęciem dla nas nowej epoki. Wiadomo, że każdy ma ograniczony czas i od nikogo nie wolno wymagać 100% poświęcienia, bo Skarland to mimo wszystko rozrywka do której wykorzystujemy internet.

Rozpoczęcie nowej epoki, Nowego Skarlandu zacznijmy słowami, które stanowią o idei mikronacji - "mikronacja to społeczność starająca się odwzorować realne państwo z użyciem internetu". Właśnie na ten realizm się nastawmy. Dlaczego ? Dlatego, że każdy kto stara się o obywatelstwo skarlandzkie chciałby być elementem budującym realne państwo w interencie. Dlatego też należy dać każdemu skarlandczykowi szansę, aby się mógł do tego przysłużyć. Mamy mnóstwo wolnych stanowisk - w Rządzie, w Kancelarii Królewskiej i Kancelarii Premiera, w sądownictwie. Potrzebujemy dobrych ambasadorów, który będą robić nam dobrą reklamę w innych mikronacjach. Dotychczas tych dobrych ambasadorów nie było, dzięki czemu nikt nie zrobił nam dobrej reklamy za granicą. Warto też zadbać o relacje z Agurią, która jest nam dość bliska, o dobre relacje z Francją do których tak niektórzy obywatele nawołują. Nie można też zapomniać o Rotrii od której usłyszeliśmy ostatnio kilka ciepłych słów. Tak dla przykładu wymieniłem te trzy mikronacje, bo wiadomo, że jest ich dużo więcej, ale to właśnie wokół polityki zagranicznej należy się skupić budując Nowy Skarland.

Oczywiście polityka zagraniczna to nie wszystko. Trzeba też zając się swoim podwórkiem, a tutaj jest wiele do zrobienia. Nie będę się tutaj rozpisywał, bo wielokrotnie dyskutowaliśmy o tym, ale można powiedzieć że fundament solidnej mikronacji już mamy. Tym fundamentem jest pięcioletnie doświadzenie, piękne forum i strona internetowa. Podstawy już mamy, teraz musimy zabierać się do pracy, bo "cały naród buduje swój Skarland".

Na koniec pragnę podziękować:
- Królowi Seniorowi Norbertowi za to, że przez te 5 lat zawsze był z Skarlandem,
- Fadersowi ad Vankavigowi za to, że dołożył swoja cegiełkę w budowie przemysłu Skarlandziego,
- byłym i obecnym obywatelom za to, że dzięki nim Skarland mógł przetrwać te pięć lat,
- Gryhoremu I i całej Agurii za współpracę, którą chcemy kontynuować a także za wspólne świętowanie razem z nami,
- wszystkim przedstawicielom rodu Catalan, za wkład w budowę naszej wspólnoty,
- Dreamlandowi, za to że delegacja tej mikronacji złożyła nam wizytę z okazji świętowania pięciolecia,
- Miguelowi apo Zep, byłemu Prymasowi Skarlandu, za trud włożony w rozwój religii na terenie Skarlandu,
- na koniec pragnę podziękować wszystkim innym osobom, które w mniejszy lub w większy sposób przyczyniły się do rozwoju Skarlandu.

Liczę, że nikt nie został przeze mnie pominięty, a jeśli został to przepraszam. Nie jestem w stanie pamiętać wszystkiego.

Na tym zakończę moje przemówienie i czekam na 6-lecie Skarlandu, ba, na 1. rocznicę Nowego Skarlandu. Mikronacji, która wprowadzi nowe standardy w mikroświecie.

Dziękuje wszystkim za przeczytanie i pozwalam każdemu na wtrącenie tu swoich przemyśleń.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Siergiusz

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
Re: Reino de Scarla?a: 27.03.2008 - 27.03.2013
« Odpowiedź #2 dnia: Czwartek, 28 Mar 2013, 11:31:50 »
Szanowni Skarlandczycy, Wasze Ekscelencje...

Nie zawsze wszystko musi się udawać, lecz ważne by walczyć o lepsze jutro. Ileż to jest mikronacji mówiących "jakoś to będzie", które idą najprostszą drogą i szybko umierają. Tylko czy takie jest Królestwo Skarlandu? Z perspektywy obywatela państwa zza wielkiego morza mogę powiedzieć "zdecydowanie nie". Kryzys widać w całym Mikroświecie, bardziej lub mniej. Nie jest to jednak powód do rozpaczy. Trzeba działać i nie myśleć o tych negatywach, które zawsze się gdzieś znajdą. Skarland jest dobrym przykładem dążenia do rozwoju, pomimo wielu trudności wyrządzonych przez los. Warto by lekcje z Waszej historii brały inne, młode mikronacje, gdyż odnalazłyby w niej wiele wskazówek.

W imieniu Delegacji Królestwa Dreamlandu chciałbym serdecznie podziękować za miłe przyjęcie i możliwość uczestniczenia w rozrywkach związanych z 5-leciem Królestwa Skarlandu.

Z poważaniem,
(-) sir Siergiusz de la Slav
Delegat